Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Additief / Alternatief


Met gecertificeerde kennis en vaardigheden uit het additief/alternatieve circuit heb ik een interessante uitbouw gegeven aan mijn (be)handelingsrepertoire op basis van reguliere scholing en objectiverende wetenschap.
Mijn laatste jaren aan de universiteit waren dusdanig wetenschappelijk van aard, dat ik (nog parttime werkzaam op het terrein van de fysiotherapie) vanuit het idee een eigen praktijk te beginnen, behoefte voelde in het praktisch werken met cliŽnten niet alleen mijn klinische kennis te "updaten", maar daar meteen een uitbreiding aan te geven in de geest van het bovenstaande.

Omdat in mijn totale studiepakket al een flinke portie theoretische verdieping zat, koos ik er voor (i.p.v. met een gewone post-doctoraalstudie) juist meer de breedte in te gaan door aan mijn opleidingspakket iets ťcht nieuws toe te voegen met studie en training aan o.a. de Academie voor Natuurgeneeskunde en de Academie voor Integratieve en Eclectische Psychotherapie, beide op post -HBO/WO niveau. Daarmee heb ik mijn therapeutisch repertoire aangevuld met een arsenaal aan nieuwe, zeer effectieve technieken en vaardigheden, vooral als snelwerkende oplossingsgerichte psychotherapie geÔndiceerd is. Integrale toepassing van verschillende effectieve psychotherapeutische interventies geeft ongekende kracht aan de therapie.

Ik heb bewust voor dat type uitbreiding gekozen. Ik zie dat als het doorvoeren van een trend. Wat vroeger gold als alternatief is nu vaak regulier of op z 'n minst geaccepteerd. Je ziet dat bv. ook bij manuele geneeskunde en acupunctuur. Uit onderzoek bleek een aantal jaren geleden al dat van studenten Geneeskunde uit de bovenbouw het overgrote deel positief kritisch stond tegenover alternatieve geneeswijzen, met de nadruk op positief (Symposium Artsen over Alternatieve Geneeswijzen, 2004)." Die tendens is sindsdien alleen maar sterker geworden.

Ik voel me aangesproken door wat vermeld staat op de intro van de WEBsite van de Amsterdamse Academie voor Psychotherapie: "Bij klassieke therapieopleidingen lag het accent op scholing in theorie en techniek. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat minder hoog gekwalificeerde therapeuten (de zgn. paraprofessionals) het niet slechter doen dan de erkende psychotherapeuten. Of sterker nog: er is geen onderzoek waaruit blijkt, dat professionals het beter doen (Beutler, Machedo & Alstetter Neufelt, 1994).

Het feit dat zelfs ongeschoolde hulpverleners soms beter werk leveren dan getrainde en ervaren psychotherapeuten, doet vermoeden dat de klassieke therapieopleidingen de persoonlijke kwaliteiten te veel hebben ondergewaardeerd. Therapie is en blijft een ambacht, maar wel een ambacht, waar het gaat om direct menselijk contact." Met als conclusie dat alleen een academische opleiding niet automatisch garant staat voor succesvolle therapie: "Tegenwoordig volstaat zo 'n opleiding niet meer ..."

Ik heb een aantal jaren wetenschapsfilosofie gedaan met daarin als specialisatie Onderzoeksmethodologie & Statistiek. Bovenstaand citaat verwoordt wat ik van daaruit al wist. Maar kennis hebben van het ťťn ťn het ander biedt extra mogelijkheden.PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om examenvrees - seksuele problemen - relatieproblemen - neurosen - hypochondrie - hoge bloeddruk - fysieke klachten - psychosomatische klachten - psychische klachten - migraine - maagklachten - darmklachten - nekklachten - pijnbestrijding - EFT - RDI