Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

CliŽntgerichte psychotherapie


Wordt ook wel Rogeriaanse psychotherapie genoemd, het ontstond in de jaren veertig als reactie op de psychoanalytische en directieve praktijk in de Verenigde Staten. Deze nondirectieve psychotherapievorm is inzichtgevend in die zin dat je leert ervaren wat je eigen unieke gedachten en gevoelens zijn, dat je helder krijgt wat je precies wilt en wat je belemmert in het leven. Je beperkingen kunnen accepteren en leren beter gebruik te maken van je sterke kanten stelt je in staat beter met moeilijke situaties om te gaan.

Binnen de cliŽntgerichte psychotherapie tekenen zich twee onderscheiden focussen af: het experiŽntiŽle focus met de nadruk op psychische processen (experience=beleving)en de interactionele focus met meer accent op wat zich afspeelt tussen therapeut en cliŽnt. Dat leidt onder andere tot min of meer zelfstandige oriŽntaties binnen de Rogeriaanse psychotherapie.
Rogeriaanse therapie, cliŽntgerichte psychotherapie, experiŽntiŽle therapie, procesgerichte gesprekstherapie, gestructureerde gesprekstherapie en gesprekstherapie zonder meer, hebben met elkaar gemeen dat ze hun wortels hebben in de ideeŽn van Carl Rogers, die samen met Abraham Maslow de grondlegger was van de humanistische benadering van psychologie.

Deze ideeŽn van Carl Rogers gaan onder andere over 'de mens en de eigen mogelijkheden', 'hoe zich ten opzichte van zichzelf en anderen te verhouden' en over 'de gewenste structuur van een therapeutische relatie'. Hij vond de subjectieve wereld (dus hoe je iets ervaart) belangrijker dan de objectieve werkelijkheid.PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om stemmingsstoornissen - depressie - stress - burnout - angsten - stoppen met roken - paniekstoornissen - dwangstoornissen - fobieŽn - traumaverwerking - seksueel misbruik - slaapproblemen - verslavingen - eetproblemen - laag zelfbeeld - EMDR.