Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Imaginatietherapie


Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor verschillende visualisatietrainingen en innerlijke ervaringsgerichte technieken, gecombineerd met een verscheidenheid aan psychotherapeutische interventies, waarbij soms hypnotische trance wordt toegepast. Het gaat steeds om onbewust plaatsvindende processen wanneer je je een voorstelling probeert te maken van abstracte zaken als ideeŽn en suggesties. Omgekeerd ook kan de methode worden gebruikt om iets (problematisch) wat werkelijk plaatsvond te vertalen in een abstractie, zoals een metafoor of een fantasie. Door daarin elementen te veranderen en weer terug te vertalen naar de werkelijkheid blijken de daarin voorkomende feiten anders beleefd te worden. Imaginatietherapie kan zowel bij emotionele en psychische problemen van allerlei aard als bij levensvragen hulp bieden. Bij de ontwikkeling van imaginatietherapie speelt het werk van de bekende psychiater C.G. Jung een grote rol, die veel heeft gepubliceerd over het onderbewuste.

Als mens heb je altijd wel een beeld van jezelf en van hoe je in het leven staat, of je je leven leeft zoals het zich aandient, of dat je het beleeft als een opgave of een uitdaging waar je voor staat. Zo ook vast wel over probleemoplossing. Imaginatie als therapie is het begeleid vormen van beelden, dat staat centraal. Beelden zijn de bouwstenen van de psyche. Je impulsen, gedachten, gevoelens en concrete gedragingen worden voor een heel groot deel bepaald door de innerlijke beelden die je hebt. Verbeelden is de manier waarop je geest informatie codeert, opslaat en verwerkt. Want het beeld is de meest geconcentreerde vorm van informatie. Omdat het beeld dus a.h.w. de kern van je psychische beleving raakt, is imaginatietherapie een zeer effectieve therapie (mits juist toegepast uiteraard).

Het behoort tot de psychotherapeutische technieken die enerzijds diepere lagen in de psyche snel kunnen openleggen en anderzijds daarin het zelf-oplossingen-vindende vermogen en de ongekende psychische mogelijkheden kunnen mobiliseren.
Overigens spelen beelden en de verbeelding in elke vorm van psychotherapie wel ťťn of andere rol. Een vereiste voor deze vorm van therapie is dan ook dat je je open wilt stellen voor je innerlijke beeldenwereld.

Als het lukt dat contact te krijgen, dan blijkt dat het veelal een betekenisvolle beleving is met, op den duur, gevolgen voor je gevoelsleven, je denken en je concrete gedrag. De beelden die belangrijk bleken in therapie en waaraan een positieve ankering gegeven is hebben vaak ook op lange termijn een positief effect op je. Ze blijven je bij en worden bron van inspiratie, steun en zingeving.PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om stemmingsstoornissen - depressie - stress - burnout - angsten - stoppen met roken - paniekstoornissen - dwangstoornissen - fobieŽn - traumaverwerking - seksueel misbruik - slaapproblemen - verslavingen - eetproblemen - laag zelfbeeld - EMDR.