Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Verslavingen


Het aangrijpingspunt voor je verslaving is een fundamenteel negatief geloof over jezelf. Daar wil je vanaf, maar door de manier waarop je dat probeert te doen versterk je het alleen maar. Wat voor iedereen geldt, is dat tijdens het opgroeien (zeker na het eerste jaar) door (opvoedkundige) invloeden van buitenaf continu en in toenemende mate wordt afgewezen hoe je (ongecorrigeerd) van nature bent, wat een fundamenteel negatief gevoel van 'niet-deugen' oproept. Dat wordt gecompenseerd door het opbouwen van een identiteit, met als bouwstenen daarin die elementen die het tegendeel (moeten) bewijzen van het je (onvermijdelijk) opgedrongen negatieve gevoel over jezelf.

Dit lukt niet altijd helemaal en om de 'gaatjes' te dichten bouw je er een krachtig imago omheen, waardoor je minder gehinderd wordt door onzekerheid, wat goed voelt, maar in wat feite ook de fundamenteel negatieve visie op jezelf versterkt. Elke hulp is welkom als je zoekt naar een oplossing om toch doorbrekende gevoelens van zelfafwijzing te stoppen. Naarmate dit sterker gebeurt, wordt de kans groter, dat je verslaafd raakt aan 'hulpmiddelen'. Welke vorm dat aanneemt wordt in hoge mate bepaald door omgevingsfactoren uit je leefmilieu.



Je kan verslaafd raken aan stoffen die neurochemisch je hersenen beïnvloeden. Daarmee kan je onplezierige gevoelens onderdrukken of afzwakken en aangename sensaties te voorschijn 'toveren'. Zo lang er sprake is van matig gebruik, hoeft er nog niets ernstigs aan de hand te zijn. Naast verslaafd aan middelen kan je ook verslaafd raken aan bepaald gedrag.

Signalen van een beginnende drugsverslaving zijn: bij herhaling meer gebruiken dan voorgenomen, drang hebben om weer wat te nemen en gebruiken om problemen te verlichten. Er zit een opbouw in. 't Begint vaak met experimenteel gebruik: uit nieuwsgierigheid probeer je een bepaald middel uit. Vervolgens wordt gebruik in je leven ingepast zonder dat je er last van hebt, het zgn. sociaal of geïntegreerd gebruik. Overmatig en schadelijk gebruik dreigt als het "spul" een steeds grotere rol gaat spelen in je dagelijks leven. Je gebruikt niet alleen om je lekker te voelen, maar ook om spanningen en onlust te verdrijven.

Je bent verslaafd als vrijwel je hele leven door gebruik wordt beheerst (meer gebruiken dan je wilt, niet kunnen stoppen, het niet meer in de hand hebben, een groot deel van de dag ermee bezig zijn). Er zijn schadelijke gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. De eerste twee hebben te maken met afhankelijkheid.

Doordat je lichaam tolerantie ontwikkelt is steeds meer nodig om eenzelfde effect te bereiken. Je lichaam kan zo gewend raken aan het regelmatige gebruik dat het niet meer zonder kan. Bij staken van het gebruik ontstaan onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen: trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Deze verschijnselen verdwijnen als je opnieuw gebruikt.

Je geestelijke afhankelijkheid komt tot uiting in je hunkering er naar en er de hele tijd mee bezig zijn (maar ook in symptomen als angst, depressie en verwardheid.

Wat betreft het sociale: doordat je als gebruiker niet meer goed functioneert, kunnen problemen met je omgeving (partner, gezin, familie en vrienden) en op het werk ontstaan. Aan de ene kant beperk je je bestaan als gebruiker steeds meer tot die personen en die situaties die direct te maken hebben met het verkrijgen van het middel; aan de andere kant nemen mensen uit de omgeving vaak veroordelend afstand van je.

Voorbeelden van verslavingen (op enkele waarvan ik nader inga) zijn medicijnverslaving (kalmering- en slaaptabletten, pijnstillers, laxeerpillen), alcohol-, drugs-, nicotine- of tabaksverslaving (roken), cafeïneverslaving (koffie en thee), snoep-, eetverslaving, (alles wat eetbaar is of speciaal voedsel met vreetbuien, gok-, internet-, werk-, seks- of koopverslaving.

Je kunt proberen zelf van je verslaving af te komen door het lezen van het boek van Jan Geurtz "De verslaving voorbij". Volgens de auteur kan slechts het lezen van zijn boek (als methode op zich) je helpen je verslaving te beëindigen zonder last te hebben van ontwenningsverschijnselen.

Wil je toch hulp (al of niet gecombineerd met het lezen van dat boek) dan kan toepassen van EFT de hunkering naar verslavende middelen wegnemen. Van belang is ook daarnaast in therapie aandacht te besteden aan tal van mogelijke onderliggende factoren, die bij hebben gedragen aan het verslaafd worden (o.m. laag zelfbeeld, verdriet, depressiviteit, willen vergeten, niet willen voelen, zelfhaat) en ze uit te schakelen of te ontkrachten.

Hierbij werk ik volgens Popley 's TUR-protocol (Triggers and Urge Reprocessing), waarbij wordt gewerkt aan de motivatie om te stoppen en aan het verminderen van de aantrekkingskracht van de middelen, wat vervolgens wordt vastgezet met RDI (Resource Development & Installation). Voor het gemotiveeerd toewerken naar een beter toekomstbeeld werk ik met positieve cognities en voor het verwerken van jeugdtrauma 's met EMDR.

Ook kerntransformatie is goed toepasbaar bij verslavingsproblematiek.



PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om allergieën - huiduitslag - NLP - chronische aandoeningen - PRI - auto-immuunziekten - ME - gewichtsproblematiek - versnelde genezing - weerstandsopbouw - psychosomatiek - preventie ziekteverzuim - ongewenst gedrag - stoppen met roken - focusing.