Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Boulimia nervosa


Heftige eetbuien wisselen zich bij jou af met het kwijt proberen te raken van die overmaat aan voedsel door het gebruik van laxeermiddelen, plaspillen of door middel van braken en met perioden van vasten. Na een eetbui probeer je vaak streng te lijnen, tot de volgende eetbui. Wat je misschien zal verbazen is, dat je aandoening ondanks die vreselijk sterke drang om te eten, waarmee je als je er eenmaal aan toegeeft ook haast niet meer kan stoppen, toch te maken heeft met een sterk verlangen om slank te zijn. Kenmerkend is ook, dat anderen dikwijls niet eens weten van je eetbuien, wat maakt dat je erg eenzaam kunt zijn met boulimia.

Tijdens zo 'n bui eet je echt alles, ook dingen die je normaal niet lust. Boulimia wordt dan ook wel gezien als een vorm van regressie, een terugkeer naar de orale fase (waarbij 'alles' in de mond gestopt wordt). Je kunt gewoon niet stoppen ook al heb je geen honger (meer), zodat je er misselijk van wordt. Je maag is meestal zo uitgerekt, dat je geen gevoel van verzadiging meer krijgt, integendeel, je ervaart een geweldig hongergevoel. Je haat jezelf omdat je ongebreideld eet, niet kunt stoppen en uit angst dat je de controle verliest over je gewicht, dit laatste omdat je ontzettend bang bent te dik te zijn. Echter, door het compensatiegedrag blijft je gewicht toch vaak redelijk normaal al komen zowel over- als ondergewicht beide voor bij mensen met boulimia nervosa.

Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zetten een reeks van lichamelijke en psychische processen in gang, die stimulerend blijven werken op het steeds weer hebben van die eetbuien. Het voor je energiebalans verantwoordelijke metabole systeem, aangestuurd door je brein raakt totaal ontregeld, wat boulimia maakt tot een psychosomatische ziekte. Je zal gemakkelijk herkennen dat ook bij jou met boulimia, stress een grote rol speelt, net als bij anorexia.

Waar een anorexiapatiŽnt(e) de consequenties ervaart van de continue roofbouw op haar lichaam (tot voor kort ging het slechts bij 5% om jongens; recent bleek dat percentage hoger te worden) heb ook jij veel lichamelijke klachten: je hebt een pijnlijke mondholte met ontsteking en zwelling van de speekselklieren en gebitsbeschadiging (van de maagzuren door het vele braken); meestal ook slokdarm-, maag - en darmproblemen , diarree en verstop-
ping
. Menstruatiestoornissen, urineweginfecties en nierbeschadiging doen zich voor, evenals hartritmestoornissen. Je hebt veel vaag door je lichaam verspreide diffuse pijn, spierslapte, pijnlijke handen en een droge schilferige huid met haaruitval. Je zelfbeeld is uitermate negatief en je humeur grenst heel vaak aan het depressieve.

Je herkent vast wel, als je geen grip meer hebt op jezelf, dat het lijkt of je in een trance raakt tijdens zo 'n eetbui. Je hele vroegere waardensysteem is daaraan ondergeschikt en op de achtergrond geraakt, je balanceert op het randje van een crisis. Laat het een keerpunt zijn en kom er beter uit te voorschijn. Met therapie kan ik voor elkaar krijgen dat je spontaan 'wakker' wordt als je terecht komt in die typische tranceachtige toestand om vanaf dan weer bij te sturen en de loop van het standaardritueel te veranderen.PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om gedragsproblemen - cognitieve therapie - opvoedingsproblemen - psycho-energetische therapie - concentratiestoornissen - cliŽntgerichte psychotherapie - onbegrepen klachten - EMDR - persoonlijk potentieel - RET - gesprekstherapie - hooggevoeligheid.