Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van “Waarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?” en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Medicatie


Medicijnen kunnen preventief gegeven worden (voorkomt aanvallen, of als het daarvoor te laat is dan verminderen aantal, intensiteit en duur ervan) óf acuut, te starten als de pijn begint (heeft nut op korte termijn). Naar werking zijn er verschillende categorieën te onderscheiden.

  • De algemene pijnstillers als paracetamol en aspirine moet je zo vroeg mogelijk innemen en kan je gebruiken bij lichte tot matige pijn. Houd wel in gedachten dat langdurig gebruik verergering kan geven.
  • Onstekingsremmers als naproxen, diclofenac en ibuprofen moet je ook zo vroeg mogelijk innemen. Ze gaan in de bloedvaten van de hersenen ontstekingsverschijnselen tegen die mogelijk mede een migraine-aanval veroorzaken, maar ze hebben daarnaast ook een pijnstillende werking. Bij frequent gebruik kunnen ze maag- en/of darmklachten geven.
  • Braakremmende middelen met als bekendste Motilium gaan misselijkheid tegen die vaak bij een migraine-aanval optreedt. Ze worden meestal verstrekt in combinatie met een pijnstiller.

Er zijn diverse toedieningsvormen:

  • tabletten of pillen zijn het bekendst en geschikt als je niet misselijk bent en geen braakneiging hebt. Ingenomen met water lossen ze op in de maag.
  • smelttabletten smelten snel op je tong, ideaal in geval van misselijk worden tijdens een aanval (je kunt het vóór zijn). Ingenomen zonder water worden ze tegelijk met je speeksel ingeslikt en in je maag opgenomen.
  • zetpillen vormen een goed alternatief bij misselijkheid en geven meestal snel resultaat.
  • injecties werken meestal ook snel. Wel heb je als vervelende bijwerking soms pijn op de plaats van de injectie.
  • neusspray is makkelijk in het gebruik en heeft een snelle werking. Niet krachtig ophalen voorkomt dat het in je keel terecht komt.

Selectieve migrainemedicijnen (serotoninereceptorantagonisten) zijn de zgn. triptanen. Ze werken specifiek op vermindering van de bloedvatverwijding in je hoofd, die de pijn veroorzaakt. 't Zijn effectieve pijnstillers en ze werken veel specifieker dan de algemene analgetica en de ontstekingsremmers of de veel voorgeschreven Cafergotzetpil (ergotamine), bovendien hebben ze een gunstige invloed op misselijkheid en de overgevoeligheid voor licht en geluid.

Triptanen zijn geschikt voor de acute behandeling van de hoofdpijnfase van een migraineaanval, dus te gebruiken als de hoofdpijn begint. In Nederland zijn zeven triptanen geregistreerd t.w. Maxalt® (rizatriptan), Naramig® (naratriptan), Imigran® (sumatriptan), Almogran® (almotriptan), Relpax® (eletriptan), Fromirex® (frovatriptan) Zomig® (zolmitriptan).

De medicijnen verschillen van elkaar qua bijwerking en qua duur voordat je effekt merkt na toediening. Ze hebben ook verschillend effect v.w.b. misselijkheid (óf het roept het op, óf het gaat het tegen). Ook werkt het éne langer door dan het andere (wat te maken heeft met de halfwaardetijd) met soms erg grote verschillen zoals bv. Naramig met een halfwaardetijd van 6 uur tegenover Zomig (3 uur) of Imigran en Maxalt (elk 2 uur). Ook ergotamine heeft een erg lange halfwaardetijd.

Bij langdurig gebruik van triptanen bestaat de kans dat de hoofdpijn juist verergert.



PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om jeugdpsychotherapie - hypnotherapie - RET - imaginatietherapie - regressietherapie - NLP - interventietechnieken - kerntransformatie - levenslijntechniek - sociaal panoramatechniek - TA - verslavingen - hooggevoeligheid - seksuele problemen - EFT