Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Hypnotiseren


Naar aanleiding van de visie op het onderbewuste als "schatkamer vol intuÔtieve mechanismen die het gedrag sturen" betoogden professor Roos Vonk (hoogleraar sociale psychologie) en sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis (doet onderzoek naar onbewuste processen) op een congres dat het goede nieuws daarvan is, dat we veel meer aan dit vooral associatief werkende onderbewustzijn kunnen overlaten. De slechte boodschap echter zou zijn dat we geen enkele toegang tot en controle zouden hebben over dit 'altijd actieve' sturingsmechanisme. Ik las dit met verbazing.

Hebben ze dan nooit kennis genomen van het werk van Dr. Milton H. Erickson die internationale waardering geniet als meest vooraanstaande beoefenaar van medische hypnose? Meer dan iemand anders heeft hij de ontzaglijke mogelijkheden aangetoond van hypnotherapie. Met hypnotiseren wordt de techniek van "het in trance brengen" bedoeld. Net zoals dat spontaan bij "alledaagse" trance gebeurt, wordt je aandacht gericht op iets anders (afhankelijk van het type inductie) wat afleidt van de omgeving, die daardoor naar de achtergrond verschuift.Je aandacht richten kan op allerlei manieren. Dit kan bijvoorbeeld door je onafgebroken te laten kijken naar ťťn punt (of je ogen zoveel mogelijk omhoog te richten, terwijl je je hoofd recht houdt), waardoor je ogen moe worden en de behoefte ontstaat toe te geven aan de neiging om ze te sluiten. Ook kan ik je aandacht richten op delen van je lichaam door je b.v. te laten denken aan je handen of je voeten, waarbij ik suggesties geef over zwaarder of lichter worden, warm en loom. Of het gehele lichaam wordt doorlopen met begeleidende suggesties voor ontspanning. Je kan (zittend of meer liggend) naar keuze je ogen open houden of dicht doen.

Wanneer je licht in trance raakt (wat heerlijk ontspannen aanvoelt) richt ik je aandacht op je probleem. De diepte van de trance is afhankelijk van wat ik nodig acht. Een gesprek over je probleem vormt (net als zonder trance) de eigenlijke therapie. Gedurende een hypnosesessie voel je je prettig ontspannen, zoals je dat al kende vanuit spontaan optredende alledaagse trance. De meerwaarde (m.b.t. de oplossing van je probleem) is dat je in trance, mits goed begeleid, toegang krijgt tot je eigen (in je onderbewuste opgeslagen) hulpbronnen, bestaande uit levenservaring en kennis en waar je vanuit je "bewuste" niet bij kon (je wist niet dat je het in je had). In feite komt het er op neer (zoals het bij therapie altijd dient te zijn), dat ik jou help (met gebruikmaking van je eigen mogelijkheden) zelf je probleem op te lossen.

Een veel gebruikte techniek binnen de hypnotherapie is het terug laten gaan naar het verleden (regressie) om te ontdekken wat de bronherinnering is van je huidige problematiek. Door de toestand van verhoogde concentratie kun je je gemakkelijker bepaalde voorvallen herinneren en deze in een nieuw perspectief leren zien. Daardoor veranderen ook je daarmee samenhangende gevoelens. Door de verhoogde concentratie sta je open voor positieve, doelgerichte suggesties tot verandering. Zo krijg je meer inzicht in jezelf, je leert jezelf beter begrijpen, je leert dingen effectiever aan te pakken en op te lossen en je leert objectiever met je gevoelens om te gaan. Doordat deze processen ook na de sessie op onbewust niveau doorwerken merk je vaak al heel snel positieve veranderingen.


PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om gedragsproblemen - cognitieve therapie - opvoedingsproblemen - psycho-energetische therapie - concentratiestoornissen - cliŽntgerichte psychotherapie - onbegrepen klachten - EMDR - persoonlijk potentieel - RET - gesprekstherapie - hooggevoeligheid.