Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Focusing


De methode over 'hoe je klaarheid brengt in gevoelens door aandacht te geven aan wat je in je lijf ervaart' is ontwikkeld door Eugene Gendlin, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Chicago, waarbij hij zich liet inspireren door de humanistische psychologie. In plaats van te proberen je probleem te analyseren wordt begonnen met het leggen van contact met een lichamelijk ervaren gevoel van je probleem. Dus hoe ervaar je lijfelijk het hele probleem en alles wat er mee samenhangt. Het gaat om een bijzondere vorm van ontvankelijkheid, waarbij gaandeweg de therapie zo 'n ervaren gevoel fysiek kan verschuiven. Bij focussen prŠŠt je niet alleen over een probleem, maar ervaar je lichamelijke verschuivingen in de manier waarop het aanvoelt. Bij iedere stap voelt het probleem anders en beter aan dan daarvoor.

De gevoelde betekenis van je probleem gaat via een vage lichamelijke gewaarwording b.v. een sensatie van spanning of druk in een bepaald deel van je lichaam zoals je maagstreek, je buik, je keel of in je schouders. Je kan het niet goed thuisbrengen, een beetje vaag en onprettig gevoel wat maar niet weggaat. Door de aandacht te richten op zo 'n gevoel komt er vaak mťťr, via symboliseringen en beelden die betekenis verlenen, zoals iets wat eruit wil springen als een kikker, of: het is een gevoel van stuwing, zoals bij een koe met een overvolle uier. Of je hebt een gevoel van duizeligheid gepaard gaand met onscherp zien, wat wordt ervaren en in symbooltaal wordt omschreven als zitten in een achtbaan. Immers het draait alle kanten uit.

Door zo 'n innerlijk gevoel de tijd te geven en ruimte volgt vaak het onder woorden brengen van een emotie. Bij de genoemde voorbeelden zou dat achtereenvolgens kunnen zijn haat, een frustrerend gevoel dat je veel meer zou willen geven of in je hebt dan je nu kan waarmaken, en paniek of angst. In een toetsingsproces wordt nagegaan of de gebruikte woorden je beleving ook exact weergeven. Vervolgens wordt een verbinding gelegd met een situatie in je leven, waarbij deze gevoelens zich aandienen.

Door je aandacht gericht te houden op het lichamelijk ervaren gevoel in combinatie met de gebruikte symboliek met de daarbij behorende emotie begin je als cliŽnt meestal vanzelf te vertellen over zo 'n daarbij passende situatie. Dan volgt de verschuiving als groeistap (de zgn shift), die je duidelijk gewaarwordt in je lichaam. Dat is een teken dat de betekenis zich volledig heeft kunnen ontvouwen, wat meestal leidt tot een wezenlijke verandering.

In het laatst genoemde voorbeeld over duizeligheid had m'n cliŽnte met een opgroeiend gezin als echte controlfreak geen vat meer op alle facetten van haar leven (het ontglipte haar, ze wankelde en ze ging wazig zien), wat haar erg bang en onzeker maakte. Het duizelde haar letterlijk. Door de duizeligheid een beetje op afstand te zetten en haar er zo bevragend naar te laten kijken viel het kwartje.

Ze zag heel duidelijk de symboliek, hoe wat er speelde in de dagelijkse situatie haar psychisch beÔnvloedde, instabiel maakte, tot uiting komend in duizeligheid, de boodschap die haar lichaam haar gaf. Op de vraag Wat zou ontspanning kunnen brengen? antwoordde ze: De achtbaan langzamer laten draaien, of zelfs stop zetten. Maar als je nou de omstandigheden niet kunt veranderen (Jij kan dat ding niet stilzetten, toch?), wat kun je dan nog? Niet proberen alles te zien, niet focussen in de waarneming, dat is een stuk rustiger. Ze leerde daaruit dat ze door minder te focussen op details en globaler waar te nemen alles een stuk rustiger wordt. Loslaten was de boodschap om ontspanning te kunnen ervaren.

Om een volledig gevoelde betekenis helder te krijgen zijn dus vier componenten (die ik al noemde) belangrijk bij deze techniek t.w. je lichamelijke sensatie, de symbolisering van wat je lichamelijk voelt, de bijbehorende emotie en een situatie in je leven waarin dit nare gevoel zich steeds voordoet. De volgorde waarin deze componenten aan bod komen is minder belangrijk.


PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om stemmingsstoornissen - depressie - stress - burnout - angsten - stoppen met roken - paniekstoornissen - dwangstoornissen - fobieŽn - traumaverwerking - seksueel misbruik - slaapproblemen - verslavingen - eetproblemen - laag zelfbeeld - EMDR.