Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

De "boodschap" leren verstaan van onbegrepen klachten


Je probeert als je problemen wilt aanpakken meestal zoveel mogelijk onder woorden te brengen wat je voelt en (psycho)therapie wordt door veel mensen dan ook gezien als praten over het probleem. Je kan nou eenmaal niet zonder taal om naar buiten te brengen wat je dwars zit, maar daar zitten wel beperkingen aan. Immers, niet alles laat zich onder woorden brengen. Dan wordt het een kwestie van gevoel, en voelen doe je met en in je lijf. Dat is het concrete, tastbare niveau waarop ťchte gewaarwording zich afspeelt. Je eigen lijf als projectiescherm voor de film van je leven. In de wereld ben je weliswaar lijfelijk aanwezig, maar niet met alleen maar een lichaam als fysiologisch systeem. Je doet meer recht aan de werkelijkheid door jezelf te zien als een weliswaar lijfelijk, maar toch bezield, samenwerkingsverband tussen lichaam en geest met alle consequenties van dien.

Ook al heb je er niet de juiste woorden voor, op bepaalde plaatsen (voor elk mens verschillend) in je lichaam kun je soms haarfijn nuanceringen in een situatie aanvoelen als met een verfijnd antennesysteem, dikwijls zonder te weten waarom "je (ineens) je zo voelt". Je constateert alleen dat het zo is, soms leg je dan ineens je hand op de plek die zo raar aanvoelt. Dat kan in het moment zijn, voor dingen die nu gebeuren, waarbij je situaties en personen intuÔtief ervaart als meer of minder prettig, maar ook voor zaken die in het verleden hebben gespeeld en waarvan je je eigenlijk niet meer bewust bent.

Het lijkt of je lichaam heeft onthouden, wat je (met je hoofd) al lang vergeten was. Of het nog weet heeft van dingen, die je je al niet meer kan herinneren en die je dus ook niet meer kan benoemen. Althans niet zondermeer. Het gaat ook niet om logisch nadenken of verstandelijk herinneren, het is veel complexer. Het heeft te maken met afweer tegen (oude) psychische pijn (door ontkenning van de waarheid). Iets uit je omgeving kan werken als een trigger doordat het overeenkomst vertoont met iets uit het archief van de amygdala en je min of meer alarmeren.

De amygdala kun je zien als een soort opslagplaats in je hersenen van onbewuste herinneringen aan bedreigende ervaringen. Veilig afgeschermd om (weer) door te kunnen met de rest van je leven. Als dan na jaren die afweer minder wordt (minder nodig is) kan er een moment in je leven aanbreken dat je lichaam, in de vorm van vage klachten, aangeeft dat er iets is wat niet helemaal OK is. In de praktijk van het leven van alledag lijkt het alsof zo 'n gevoel je maar zo "overkomt" en dat je er ook niets mee kunt.

Meestal blijkt het te gaan om dingen (al ben je je er niet van bewust) die je liever vergeet. Maar dat kun je pas achteraf zo zien, als je er op een dusdanige manier aandacht aan hebt gegeven dat het weten van je lichaam zich kon uiten, dat het zich kenbaar kon maken. Dan pas weet je dat je wťl iets kon met dat weten van je lijf. M.a.w. dat je je voordeel kan doen met luisteren naar je lichaam. Meestal kun je dat niet zomaar, je kunt het wel leren. In de meeste gevallen vraagt het, zeker in het begin, om deskundige begeleiding, waarvoor een arts doorgaans geen tijd heeft.

Zo 'n lichaamssensatie kan zo vaag zijn, dat je moet leren hoe je, door je aandacht er op te richten, het zich scherper kan laten aftekenen. Pas dan blijkt het betekenis in zich te dragen en kan het, indien nodig een beetje aangestuurd door faciliterende vraagstellingen, aanwijzingen geven voor vervolgstappen. Mijn ervaring is, dat het probleem verbetert zodra een cliŽnt de betekenis van zo 'n lichamelijk ervaren gevoel kan zien. Ik heb vaak meegemaakt dat bij eerste presentatie schijnbaar puur fysieke klachten verdwenen in de loop van de therapie, soms al verrassend snel ťn definitief.PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om jeugdpsychotherapie - hypnotherapie - RET - imaginatietherapie - regressietherapie - NLP - interventietechnieken - kerntransformatie - levenslijntechniek - sociaal panoramatechniek - TA - verslavingen - hooggevoeligheid - seksuele problemen - EFT