Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Fysiologisch oorzakelijke aspecten


Geconstateerd is dat migraine optreedt bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, als bloedvaten zich weer verwijden na een direkt daaraan voorafgaande vernauwing. Een functioneel aspect daaraan is dat de bloedvatvernauwing een te laag zuurstofgehalte in de weefsels tot gevolg heeft, wat vervolgens leidt tot een verwijding om dat op te heffen. Bekend is dat die vasoconstrictie/-dilatatie soms ook veroorzaakt wordt door een afwijking in de bloedvaten. In die (minder voorkomende) gevallen treedt de pijn dan vrijwel altijd aan dezelfde kant op (de bloedvatafwijking en het ťťnzijdig voorkomen heeft het dan gemeen met clusterhoofdpijn.

Die vaatverandering zou te maken hebben met een ontregeling in het autonome zenuwstelsel, met name van de nervus trigeminus (drielingzenuw) met vertakkingen aan beide kanten van het gezicht ter hoogte van je neus. Daarbij vrijkomende stoffen zouden leiden tot ontstekingsreacties in de (hersen)bloedvaten en in het harde hersenvlies, met vochtophoping en pijn als gevolg. Ergotamine, imigran en andere ontstekingsremmers onderbreken die zenuwontstekingsreacties.Maar voor het merendeel is (naast die vaatverandering op basis van ontstekingsreacties) niet bekend waarom bloedvaten zo reageren, mogelijk door verlaging van de serotinespiegel (al of niet) tengevolge van adrenalineverhoging door stress.
Serotonine, wat grote invloed heeft op stemmingen, de mate van zelfvertrouwen, emoties, seksuele activiteit, slaap, eetlust en pijnbeleving, laat de bloedvaten samentrekken (waardoor die zich dus vernauwen). Op een laag serotoninegehalte reageren ze met dilatatie (verwijding), wat die kloppende pijn geeft. Je ziet dan ook hoge serotonineniveaus vůůr een aanval en lage daarna.

Migrainegevoelige mensen reageren dus sterk op alles wat de serotoninespiegel kan beÔnvloeden, zoals voedsel en honger (te maken hebbend met de bloedsuikerspiegel), vermoeidheid, wisseling in stressbeleving (dus ook op ontspanning nŠ een stressvolle gebeurtenis of periode) of lichtsterkte. Vandaar de aanbevolen regelmaat .

Het serotonineniveau daalt door stress (o.i.v. de adrenaline en door een laag bloedsuikergehalte. Het kan omhoog gaan door voedsel dat 'amines' bevat (kaas, chocolade, sinaasappelen), door zuurstoftoevoer of door tryptofaan (een aminozuur wat door insuline naar de hersenen gevoerd wordt, waar het wordt omgezet in serotonine). En verder is bekend dat de serotoninespiegel omhoog gaat door het 'vrouwelijke' hormoon' oestrogeen. Ook braken en overgeven leidt tot serotonineverhoging (in feite is braken dus een poging van het lichaam om de pijnveroorzakende vasodilatatie door een te laag serotoninegehalte ongedaan te maken).

De psychologische triggers worden besproken onder Psychosomatiekcoaching.


PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om jeugdpsychotherapie - hypnotherapie - RET - imaginatietherapie - regressietherapie - NLP - interventietechnieken - kerntransformatie - levenslijntechniek - sociaal panoramatechniek - TA - verslavingen - hooggevoeligheid - seksuele problemen - EFT