Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Probleemgerichte klachten


Lichamelijk en psychisch welbevinden zijn zo met elkaar verweven, dat een klacht dikwijls aspecten van beide in zich heeft. De indicaties voor therapie zijn dan ook ook niet altijd duidelijk te benoemen als behorend tot het ťťn of het ander. En iets wat begon als een duidelijk afgebakend lichamelijk ongemak kan (meestal gerelateerd aan intensiteit en duur) overgaan in vooral psychisch lijden (uitzichtloosheid, demotivatie). Omgekeerd komt ook voor: het lichaam gaat door een veelheid van factoren reageren op en zich gedragen naar "hoe iemand zich voelt."

Geen duidelijk te onderscheiden gebieden dus naar oorsprong en uitingsvorm van een klacht. En ook deze laatste term is discutabel. Wat voor de ťťn een klacht is, is voor de ander slechts een minder comfortabel gevoel. Wat de ťťn pathologisch (ziekelijk) vindt, is voor de ander slechts een gradueel verschil binnen de normaliteit, wat weer nauw samenhangt met iemands persoonlijke waardenhiŽrarchie en overtuigingensysteem.Hoewel ook overlap vaak voorkomt, (m.a.w. een "klacht" zou als psychisch ťn als lichamelijk benoemd kunnen worden), geef ik hieronder voor het gemak toch een indeling naar categorieŽn t.w. psychische klachten, fysieke klachten, psychosomatische klachten en anderszins. Ook voor deze laatste geldt dat items in deze categorie soms net zo goed gerubriceerd hadden kunnen worden onder Fysiek of Psychisch.

Voor wat betreft dit laatste: bij psychische klachten wordt geen onderscheid gemaakt tussen primaire op zichzelf staande psychische klachten (bv. angst, verlegenheid), secundaire psychische klachten als symptoom van iets anders, (b.v. verminking of chronisch pijnlijden) of psychische problemen die zich op het eerste gezicht anders uiten. Als voorbeelden van dit laatste: hyperventileren of een eetstoornis zoals anorexia lijken op het eerste gezicht een lichamelijk probleem te zijn, maar blijken toch van psychogene aard.


PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om allergieŽn - huiduitslag - NLP - chronische aandoeningen - PRI - auto-immuunziekten - ME - gewichtsproblematiek - versnelde genezing - weerstandsopbouw - psychosomatiek - preventie ziekteverzuim - ongewenst gedrag - stoppen met roken - focusing.