Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Migraine


Migraine komt vůůr bij 2,2 miljoen Nederlanders, 2 x vaker bij vrouwen dan bij mannen. Een kwart van het totale ziekteverzuimpercentage wordt gevormd door hoofdpijnlijders, waarvan het merendeel met migraine. Daarmee is het (afgezien van het persoonlijk leed) ook een maatschappelijk probleem.
Bij 60 % van de hoofdpijnpatiŽnten liggen psychische stoornissen zoals bv. een depressie of conflicten daaraan ten grondslag. En juist dit wordt niet altijd direct als zodanig herkend, al zal het niemand vreemd voorkomen dat psychogene- en spanningshoofdpijn nauw verwant zijn.

Voor de diagnostiek bestaan geen laboratoriumtests, maar migraine is herkenbaar aan een specifiek patroon. Toch blijft ondanks die herkenbaarheid differentiaal diagnostiek t.o.v. anderssoortige hoofdpijn belangrijk i.v.m. medicatie.
Kenmerkend voor migraine is dat deze aanvalsgewijs optredende hoofdpijn meestal aan ťťn kant van je hoofd zit, willekeurig wisselend aan de ťne of de andere kant; heel soms aan beide kanten tegelijk. De doorgaans hevig bonzende of kloppende pijn verergert bij beweging of inspanning. Vaak ben je overgevoelig voor licht en geluid, soms ook voor geur. Een aanval duurt onbehandeld 3 Š 4 uur tot enkele dagen.
Meestal heb je ook last van misselijkheid, die soms gepaard gaat met overgeven, en in mindere mate soms ook nog met verschijnselen van neurologische, visuele of anderssoortige aard. Dit is het bij iedereen wel bekende beeld van migraine met minimaal aanwezige kenmerken.Bij kinderen komen hoofdpijn en migraine ook vaak voor met in hoofdlijnen dezelfde kenmerken, alleen duren de aanvallen veel korter (soms zelfs maar een half uur) en zit de pijn vaker aan twee kanten van het hoofd. Ook de overgevoeligheid voor licht en geluid doet zich voor, maar een kind geeft het niet altijd aan. Het ontstaat vaak als reactie op stress (en ook wel op de periode direct daarna). De behandeling hangt af van de ernst en frequentie in voorkomen. Is dit laatste sporadisch, dan is laten slapen en evt. een pijnstiller al voldoende. Maar komt het heel dikwijls terug dan is het zaak op zoek te gaan naar preventieve maatregelen of andere oorzaken (die kunnen variŽren van voorhoofdsholte-ontsteking tot hersentumor).

Wat migrainegevoelige mensen typeert is het heel ambitieus zijn. Mogelijk zie je dit ook bij jezelf; wat můet je allemaal? Zo 'n persoonskenmerk kan er gemakkelijk toe leiden dat je een te hoge werkdruk of draaglŠst ervaart, met als keerzijde een gevoel van tekortschietende draagkrŠcht, en dat kan je depressief maken. Misschien herken je je hierin, zoals mogelijk ook in het in hoge mate perfectionistisch zijn (waardoor je tijd te kort komt en tijdsdruk ervaart) en het daar weer uit voortkomende altijd controle willen houden, waarmee je je relaties (thuis, collega 's, werknemers) behoorlijk onder druk zet.

Migraine-hoofdpijn ontstaat als gevolg van een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in je hoofd, gevolgd door een bloedvatverwijding, wat nabijgelegen pijnreceptoren activeert. Uit onderzoek blijkt, dat serotonine een rol speelt en recent zijn er ook aanwijzingen voor procesmatige verandering in craniale bloedvatwanden (dus in je hoofd). Maar verschijnselen constateren is nog iets anders dan weten waarům ze zich voordoen. Onderzoek daarnaar is nog niet afgerond.

Veel uitlokkende factoren, de zgn. migrainetriggers zijn bekend. Niet duidelijk is waarom de ťťn daarop wťl met migraine reageert als gevolg van die (bloedvat)reactie op serotonine en de ander niet. Waarschijnlijk is dat migraine een erfelijke component heeft, waardoor mogelijk de gevoeligheid (voor triggers) genetisch bepaald is.
Als je dus kunt achterhalen, waarop jij met migraine reageert, en daar rekening mee houdt kun je daarmee misschien aanvallen voorkomen. Zo niet, dan kun je om je klachten te verlichten kiezen voor een niet-medicamenteuze behandeling of voor medicijngebruik.

Nieuw bij de behandeling van migraine is een speciale vorm van migrainecoaching volgens een nieuw concept. Na het doorlopen van zo 'n specifiek coachingstraject kun je geheel klachtenvrij zijn; in elk geval mag je een sterke verbetering verwachten v.w.b. frequentie, duur en intensiteit van de aanvallen. Een zekere mate van gevoeligheid voor migraine blijft aanwezig, maar met een juiste zelfcoaching kun je dat prima hanteren.


PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om jeugdpsychotherapie - hypnotherapie - RET - imaginatietherapie - regressietherapie - NLP - interventietechnieken - kerntransformatie - levenslijntechniek - sociaal panoramatechniek - TA - verslavingen - hooggevoeligheid - seksuele problemen - EFT