Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Nicotineverslaving


Als je een sigaret opsteekt zorgt de nicotine ervoor dat binnen enkele seconden de neurotransmitters dopamine en noradrenaline vrijkomen in je hersenen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, neemt door roken fysiologisch gezien de stress juist toe. Het rustgevende gevoel van een sigaret op te kunnen steken komt door vermindering van 'ontwenningsstress.'De genoemde vrijgekomen neurotransmitters zijn als stressoren verantwoordelijk voor respectievelijk het rookgenot en de stimulerende werking van de tabak. Deze werking neemt echter al gauw af omdat nicotine door je systeem snel wordt afgebroken. Bij de volgende sigaret krijg je dat gevoel, wat je steeds sneller gaat missen, weer terug. Amerikaans onderzoek wijst uit dat de effecten van roken op de chemische processen in de hersenen vergelijkbaar zijn met die van cocaÔne, er worden meer enzymen aangemaakt die zorgen voor tevredenheid en motivatie.

Genoemde veranderingen treden op in het hersengedeelte dat een rol speelt bij verslaving. Wordt in de behoefte niet meer voorzien, dus als je stopt met roken, dan doen zich verschijnselen voor, zoals je die ook ziet bij afkicken van (andere) drugs (al is het werkingsmechanisme anders): niet alleen een verminderd gevoel van welbehagen, maar ook somberheid, slapeloosheid, irritatie, angst, concentratiestoornissen, rusteloosheid en toegenomen eetlust. Dit doet zich vooral voor in de eerste drie dagen, het verdwijnt na 3 Š 4 weken. De zin om te gaan roken houdt echter nog vele maanden aan.

De negatieve gevolgen voor de volksgezondheid zijn overduidelijk, in Nederland is roken de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte; in 2004 overleden ruim 19.000 mensen aan de directe gevolgen van roken. Van alle gevallen van longkanker wordt 90 % veroorzaakt door roken. Ook het ontwikkelen van kanker van de keel en de tong wordt in hoge mate veroorzaak door roken. Verder hart- en vaatzieken, COPD (luchtweginfecties, waaronder ook emfyseem), pneumothorax, botontkalking en maagzweren. De helft van de regelmatige rokers zal overlijden door roken. Zware rokers van 25 jaar hebben een levensverwachting die 25 % korter is dan die van nietrokers van dezelfde leeftijd.

Voor iemand die echter stopt met roken is al na een half jaar de kans op hart-en vaatziekten gehalveerd. Ook de kans op longkanker neemt af. Na 10 jaar is de kans daarop nog maar de helft in vergelijking met rokers die niet gestopt zijn. Nog afgezien van het sociaal en financieel aspect is het dus lonend om er definitief mee te stoppen. Desondanks kan dit zwaar vallen of zelfs onmogelijk blijken. De veranderingen in je hersenen blijven ook lang nadat je gestopt bent met roken nog bestaan. Zelfs bij mensen die al 25 jaar niet meer roken is het effect nog zichtbaar.

De kans op terugval is daardoor groot. Het verklaart ook waarom het niet alleen psychisch en sociaal moeilijk is te stoppen, maar ook lichamelijk. Omdat het naast de lichamelijke afhankelijkheid vooral een kwestie is van mindtuning, kan therapie hierbij uitstekend van pas komen met technieken als cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie, NLP en EFT. Voor het stoppen met roken heb ik een speciaal protocol ontwikkeld, wat heel effectief blijkt.PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om gedragsproblemen - cognitieve therapie - opvoedingsproblemen - psycho-energetische therapie - concentratiestoornissen - cliŽntgerichte psychotherapie - onbegrepen klachten - persoonlijk potentieel - RET - gesprekstherapie - hooggevoeligheid.