Home Introductie Werkwijze Persoonsgerichte klachten Probleemgerichte klachten Technieken Thematisch zoeken De therapeut Registratie Tarief Contact & Route Verantwoording & Leestips

Welkom bij PsychoConsult

Deze website dient als achtergrond informatie van Het Behandelpunt

Bij Het Behandelpunt kun je terecht voor behandeling van duidelijk omschreven benoembare problematiek, maar ook voor vage klachten waar je de vinger maar niet achter kunt krijgen. Zo van ďWaarom heb ik dat nou, er is toch geen reden voor?Ē en die onmiskenbaar een schaduw over je leven werpen. Je kunt er mee leven, maar het voelt niet lekker.

Voor therapie bezoek: www.behandelpunt.nl

PsychoConsult dient uitsluitend ter informatie. Zie Contact voor een uitleg.

 

Eetproblemen (ook anorexia, boulimia)


Je hebt een eetprobleem als je te weinig of geen eetlust meer hebt, of juist te veel. Of als je een bijna fobische afkeer van bepaald voedsel hebt met een al of niet specifieke geur. Of als er sprake is van niet meer kunnen slikken of er moeite mee hebben. Ook al of niet op grond van allergische reacties steeds weer misselijk worden en/of moeten overgeven als je probeert te eten valt in deze categorie. Zonder eten kun je echter niet leven.

Hoewel bovengenoemde eetproblemen zich ook veelvuldig voordoen, denken toch de meeste mensen bij problemen op dit terrein aan de als ernstiger ingeschatte eetstoornissen, als eten een obsessie geworden is. Je leven wordt dan beheerst door eten, calorieŽn tellen en afvallen. De dag begint met goede voornemens en eindigt vaak met gevoelens van schuld en schaamte, omdat je het idee hebt teveel te hebben gegeten. Dat is een kenmerk op psychisch vlak dat bij alle eetstoornissen aanwezig is, die obsessie met eten en met gewicht.

Tegenover je eetbuien staat veelal een diepe wens en steeds weer het voornemen om af te vallen en 'op het juiste gewicht te komen'. Je bent de hele dag door bezig met eten, niet-eten en lichaamsomvang: 'hoeveel heb ik gegeten', 'wat mag ik nog eten vandaag', 'ik voel me dik, ik moet afvallen'. Je dagelijkse bezigheden raken steeds meer gericht op eten, niet- eten, diŽten en compenseren. Op den duur verlies je je aandacht en interesse in dagelijkse dingen als school, sport, werk, vrienden en hobby's. Het enige dat werkelijk belangrijk lijkt, is 'heb ik vandaag goed gegeten?' Deze obsessie met eten en gewicht kan op den duur het hele leven gaan beheersen.Een ander kenmerk is een gebrek aan controle over het eten. Je neemt je resoluut voor, veelal na een eetbui, om jezelf 'vanaf nu te handhaven', of 'vanaf morgen je echt aan je dieet te houden, koste wat kost', maar er hoeft maar iets te gebeuren wat een emotionele impact heeft, of er is geen houden meer aan. Iedereen kent wel de benamingen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, en BED of eetbuienstoornis. Onverwerkte emoties, ontstaan na een emotioneel 'voorval', zijn meestal de oorzaak van deze klachten.

Zo 'n emotioneel incident stamt vaak uit je kinderjaren en kan iets zijn geweest dat relatief onschuldig is, zoals bijvoorbeeld hongergevoel als baby. Voor een baby is het echter zeer traumatisch. Zo doen ontelbare incidenten zich voor tijdens je kinderjaren, waaronder ook ernstiger zaken als misbruik en mishandeling. Het gevolg hiervan is vergelijkbaar met de andere incidenten.

Het eerste incident met de daaraan gekoppelde emoties zorgt echter voor een soort kettingreactie waardoor de onverwerkte emoties iedere keer weer worden opgeroepen. Je schiet a.h.w. steeds weer in datzelfde emotionele spoor, zodra het getriggerd wordt door iets wat lijkt op het eerste incident. Dit belemmerende patroon herhaalt zich totdat de oorzaak wordt opgelost.

Onverwerkte emoties kunnen allerlei emotionele klachten veroorzaken, die zich op verschillende manieren kunnen uiten. Bij de ťťn veroorzaken ze een depressie, bij iemand anders problemen met eten, en bij een derde weer iets anders, zoals bv. een overheersend gevoel van niet OK zijn. Een eetverslaving is eigenlijk een uiterlijke manifestatie van wat er van binnen speelt. Gebrek aan zelfvertrouwen en een gering gevoel van eigenwaarde, gevoelens van schuld, schaamte, eenzaamheid en isolatie en depressieve gevoelens zijn allemaal zaken die spelen bij mensen met een eetverslaving. Deze liggen ten grondslag aan de eetverslaving maar worden er ook door versterkt.

Van binnen heerst er een soort leegte die je zo ondraaglijk vindt, dat deze opgevuld moet worden. Als eetverslaafde doe je dit door je dwangmatig bezig te houden met eten, afvallen, overeten en/of compenseren. Door van het eten een probleem te maken, hoef je niet onder ogen te zien wat werkelijk speelt of wat werkelijk ervaren wordt. De klachten verdwijnen in therapie door ůf het eerste aanleidinggevende incident op te sporen en de daaraan gekoppelde emoties weg te nemen ůf door ervoor te zorgen dat de secundaire gevoelens zich oplossen die de onverwerkte emoties veroorzaken (zoals in het voorbeeld schuld en schaamte). Vaak gaat dat sneller dan bij reguliere therapieŽn, waarbij aan de oppervlakte en in het heden gewerkt wordt. Doordat er altijd sprake is van energetische ontregeling bij de deze problematiek bewijst ook EFT goede diensten.


PsychoConsult is gevestigd in Oud-Beijerland (Hoeksche Waard) in de Provincie Zuid-Holland dichtbij Rotterdam, Spijkenisse, Rhoon, Hoogvliet, Schiedam en Vlaardingen. Een goede keus als het gaat om allergieŽn - huiduitslag - NLP - chronische aandoeningen - PRI - auto-immuunziekten - ME - gewichtsproblematiek - versnelde genezing - weerstandsopbouw - psychosomatiek - preventie ziekteverzuim - ongewenst gedrag - stoppen met roken - focusing.